4 dagen naar de Gaume: Dag 3

De derde dag dat we in de Gaume waren, begon met een zonnetje. We waren alweer vroeg op stap. Eerst een stukje Frankrijk in, en daarna bezochten we wat gebiedjes in België. We waren op zoek naar de moerasparelmoervlinder en de grote vuurvlinder, maar deze hebben we allebei helaas niet kunnen vinden. ’s Ochtends maakte ik niet veel foto’s, de foto’s die ik maakte, waren voornamelijk determinatiefoto’s.

In de buurt van het plaatsje Musson, was een leuk natuurgebiedje. Omdat het zo zonnig was, vlogen de vlinders volop. Opeens zag ik een blauwtje dat er toch wel wat anders uitzag dan de icarusblauwtjes en klaverblauwtjes. Het bleek een bloemenblauwtje te zijn!

2014-05-31 Bloemenblauwtje 01

Dit bloemenblauwtje bleef rustig zitten en liet zit fotograferen. Af en toe vloog hij op, om een paar meter verderop weer te gaan zitten. Maar vanwege het harde licht, was het lastig om foto’s te maken.

2014-05-31 Bloemenblauwtje 02

Dit bloemenblauwtje viel me vooral op vanwege zijn bovenkant, die meer zwart bevatte dan de icarusblauwtjes, die ook volop in dit natuurgebiedje vlogen.

2014-05-31 Bloemenblauwtje 03

’s Middags hebben we nog heerlijk gewandeld in de omgeving van Laclaireau. Het was een prachtig bospad, langs de rivier. Hier zaten ook veel vlinders, onder andere aardbeivlinders, zilveren manen en woudparelmoervlinders! Maar deze vlinders waren nu erg actief, zo op het heetst van de dag.

Aan het begin van de avond bezochten we de kalkhelling van Velosnes nogmaals, omdat het de vorige dag zo bewolkt was toen we daar waren. Nu was het zonnig en de vlinders maakte zich klaar voor de nacht. Zo zagen we verschillende veldparelmoervlinders.

2014-05-31 Veldparelmoervlinder 01

De veldparelmoervlinder was sinds 1955 uitgestorven in Nederland, maar begint zich nu langzaam weer te vestigen in Zuid-Limburg. Onlangs is er in Noord-Brabant ook een populatie gevonden! Vroege Vogels heeft een tijdje geleden een leuke radioreportage uitgezonden daarover.

2014-05-31 Veldparelmoervlinder 02

Op de kalkhelling van Velosnes zagen we ook nog 3 of 4 bloemenblauwtjes. Zo werd dag 3 echt een bloemenblauwtje-dag.

2014-05-31 Bloemenblauwtje 05

En wat een prachtige vlinder is het ook. Ik denk dat ik een nieuwe favoriete vlinder heb.

2014-05-31 Bloemenblauwtje 04

Binnenkort het laatste verslag van ons tripje naar de Gaume, met onder andere een soortenlijstje!
Wordt vervolgd 😉

Dit bericht is geplaatst in Vlinderfotografie. Bookmark de permalink.

Een reactie op 4 dagen naar de Gaume: Dag 3

  1. Louis schreef:

    Hoi Annika, een fraaie blog, met prachtige foto’s!

    gr Louis