Bruin blauwtje met dauwdruppeltjes

Het bruin blauwtje is geen zeldzame vlinder, maar toch vind je hem niet overal in Nederland. Toevallig zit hij wel op mijn vlinderroute, waar ik, samen met mijn moeder, vlinders tel voor het Landelijk Meetnet Vlinders van de Vlinderstichting.
Afgelopen week attendeerde mijn moeder me erop dat de bruin blauwtjes weer op de route zaten, dus zodra ik tijd had, ben ik gauw gaan kijken. In 2 dagen tijd heb ik ruim 700 foto’s gemaakt van bruin blauwtjes en icarusblauwtjes. En op woensdagochtend vond ik een bruin blauwtje met dauwdruppeltjes!

2014-05-14 Bruin blauwtje 01

Het was al na half 9 in de ochtend toen ik dit bruin blauwtje vond, dus ik was er wel verbaasd over dat hij nog onder de dauwdruppeltjes zaten. In no time zag ik de druppeltjes steeds minder worden. Met momenten scheen het zonnetje volop, andere momenten was er nog wat bewolking.
Op onderstaande foto krijg je een beetje een idee hoe klein een bruin blauwtje is. De voorvleugellengte is ongeveer 13 mm, het bruin blauwtje is kleiner dan een icarusblauwtje.

2014-05-14 Bruin blauwtje 02

Na een tijdje klapte dit vlindertje zijn vleugels open. Dan zie je goed waarom ze het een bruin blauwtje noemen. De bovenkant van zijn vleugels is bruin, maar hij valt natuurlijk onder de familie van de blauwtjes.

2014-05-14 Bruin blauwtje 03

Toen de bewolking weer iets toenam, gingen de vleugeltjes weer dicht. Bijna alle dauwdruppels waren alweer verdwenen. Het duurde niet lang meer voordat hij het mijn geklik van mijn camera zat was en een ander plekje op zocht om op temperatuur te komen.

2014-05-14 Bruin blauwtje 04

Meer foto’s van blauwtjes verschijnen volgende week op Vrij Vlinderen 🙂

Dit bericht is geplaatst in Vlinderfotografie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.