Om allerlei redenen is het erg stil geweest op Vrij Vlinderen. Maar niet langer. Met deze blog ga ik verder waar ik was gebleven; mijn stage in de Duitse Eifel. Hier heb ik, samen met mijn klasgenoot Jens, vlinders geïnventariseerd op kalkgraslanden. Deze blog zal dan ook gaan over vlinders op (kalk)graslanden.
Om te beginnen met de Zuidelijke Luzernevlinder (Colias alfacariensis), een vlinder die we veel vonden op kalkgraslanden.
Het Dwergdikkopje (Thymelicus acteon) lijkt veel op de andere gele dikkopjes, maar op de bovenzijde van de vleugels komen wat lichtere vlekken voor en is daarmee te onderscheiden van de andere Thymelicus soorten in Noordwest Europa. Helaas komt deze soort niet meer voor in Nederland. De waardplant is gevinde kortsteel (Brachypodium pinnatum), een grassoort die het goed doet op kalkgraslanden.
En ten slotte nog het Groot Spikkeldikkopje (Pyrgus alveus), deze soort komt niet uitsluitend voor op kalkgraslanden, maar is te vinden op allerlei droge, schrale graslanden en ruigten. Het is een lastig te determineren soort, omdat de meeste Spikkeldikkopjes (Pyrgus soorten) erg veel op elkaar lijken. Helaas komt ook deze soort niet voor in Nederland.
Pracht serie fijn dat je weer publiceert!
gr Louis
Bedankt Louis!
Leuk dat je weer terug bent!
Dankjewel!
heel leuk dat je weer begonnen bent annika
zal zeker het blijven volgen
Dankjewel Harry!