Pannenhoef

Pannenhoef2Een bijzonder natuurgebied dat ik onder de aandacht wil brengen is de Pannenhoef. Dit natuurgebied, van circa 706 ha, is gelegen tussen Zundert, Etten-Leur en Rijsbergen, in Noord-Brabant.

Het natuurgebied is oorspronkelijk een hoogveengebied. Door de turfwinning van 1400 tot 1750 werd het veen weggegraven tot aan de onderliggende zandgronden. Op de kale plekken die ontstonden kreeg de natuur weer een kans en ontstonden de prachtige heidevelden. Maar in de 19e eeuw begon het ingrijpen van de mens opnieuw en werd het landschap voornamelijk gebruikt als productiebos of voor de landbouw.

Sinds het natuurgebied in bezit is van het Brabants Landschap, probeert deze organisatie het natuurgebied te herstellen.

In 1970 was dit gebied nog deels jong eenvormig naaldbos en deels bemeste landbouwgrond. Maar inmiddels is het natuurgebied omgetoverd tot een aantrekkelijk gemengd bos en bloemrijk grasland.

Elf dichtgegroeide vennen zijn weer uitgegraven waardoor zeldzame planten terugkwamen en het er weer aantrekkelijk is voor amfibieƫn en salamanders. Het natte heideveld wordt nat gehouden. Het beekje de Bijloop stroomt weer in zijn oude bedding. Het eentonige productiebos met grove dennen wordt afgewisseld met loofbomen. De heide wordt regelmatig afgeplagd.

Pannenhoef1Kortom, een prachtig natuurgebied met veel verschillende biotopen!

En door al die verschillende biotopen, bos, heide, vennen en moeras, is het natuurgebied ook aantrekkelijk voor allerlei soorten vlinders. Naast allerlei algemene soorten, vliegen er op de Pannenhoef ook veel bijzondere en leuke soorten.

In het voorjaar kun je bijvoorbeeld het groentje, het oranjetipje en het bont dikkopje verwachten. En in de zomer vliegen de eikenpage, het heideblauwtje en het landkaartje volop in het natuurgebied.

Voor het Brabants Landschap heb ik een jaar lang vlinders geĆÆnventariseerd op de Pannenhoef. Onderstaande vlindersoorten ben ik allemaal tegengekomen tijdens mijn wandelingen:
Pannenhoef5

Pannenhoef3

Pannenhoef4

Reacties zijn gesloten.