Driemaal is scheepsrecht

De grote vuurvlinder is een erg bijzondere vlinder. In Nederland komt namelijk de ondersoort “batava” voor, die nergens anders ter wereld voorkomt. Helaas is de grote vuurvlinder uit Nederland een ernstig bedreigde soort. Hij is alleen te vinden in Noordwest-Overijssel en Zuidoost-Friesland. De achteruitgang wordt voornamelijk veroorzaakt door versnippering en vernietiging van het leefgebied. Dit leefgebied bestaat uit laagveenmoerassen met daarin de waardplant, de waterzuring. De mannetjes verdedigen een groot territorium, van tien tot wel vierhonderd vierkante meter. Daarom is het belangrijk dat er een grote oppervlakte moerasgebied aanwezig is.

Sinds 2012 ben ik elk jaar wel een keer naar het prachtige Nationaal Park Weerribben-Wieden gereisd in de hoop om de grote vuurvlinder te fotograferen. Dit jaar is dus het derde jaar, en eindelijk met succes!

Op het heetst van de dag ben ik rond gaan lopen in het Nationaal Park. Eerst vond ik een grote weerschijnvlinder, of eigenlijk werd ik door hem gevonden. Nadat hij wat rondjes om mij heen vloog ging hij hoog in de boom zitten. Jammer, maar helaas. Wel een erg leuke waarneming! Toen ik doorliep had ik al vrij snel een mannetje van de grote vuurvlinder gevonden.

2014-07-04 Grote vuurvlinder 01

Ik wist dat het een mannetje was door zijn prachtig glanzend roodoranje bovenzijde. Vrouwtjes zijn minder fel gekleurd aan de bovenzijde en hebben bruine vlekjes op de vleugels. De onderzijde is bij het mannetje en het vrouwtje hetzelfde.

2014-07-04 Grote vuurvlinder 02

Zoals ik al had verwacht was het mannetje erg druk met het verdedigen van zijn territorium. Elk ander insect dat langs vloog, ging hij woest achterna. Om vervolgens weer op het blad van riet te gaan zitten. Ik besloot om hem met rust te laten en verder te lopen.

Helaas vond ik geen andere grote vuurvlinders meer tijdens mijn wandeling. Het was al tegen etenstijd dus ik besloot om maar even wat te gaan eten. Ondertussen kwamen er steeds meer wolken en keek ik op de buienradar hoelang het nog droog zou blijven. Ik had nog wel even, dus zodra ik mijn tosti op had, ben ik weer teruggegaan naar de grote vuurvlinder die ik eerder had gevonden. En ik zag hem al gelijk zitten. Maar hij was niet alleen!

2014-07-04 Grote vuurvlinder 03

Mannetjes zijn druk met het verdedigen van het territorium, terwijl de vrouwtjes rondzwerven, op zoek naar een mannetje om mee te paren. Na de paring gaan de vrouwtjes op zoek naar waterzuring, de waardplant waar ze haar eitjes op afzet.

2014-07-04 Grote vuurvlinder 04

Maar in dit geval had het mannetje het gelijk weer druk met het verdedigen van zijn territorium, terwijl het vrouwtje rustig bleef zitten en zich prachtig liet fotograferen.

2014-07-04 Grote vuurvlinder 05

Wat een prachtige vlinder is het toch!

2014-07-04 Grote vuurvlinder 06

Terwijl ik terugliep naar mijn auto was ik nog even aan het whatsappen met mijn moeder over deze geweldige ervaring. Ik ging alvast op de bestuurdersstoel zitten met de deur nog even open. En opeens hoorde ik iets klapperen bij mijn oor. Ik stapte meteen uit en ik zag een grote weerschijnvlinder die mijn auto druk aan het onderzoeken was en vervolgens in mijn haar ging zitten. Ik vroeg me af waar hij was gebleven dus ik draaide me om waarna ik merkte dat hij opvloog uit mijn haar. Daarna ging hij naar de auto die naast de mijne stond geparkeerd, waar hij op de ruitenwissers ging zitten.

2014-07-04 Grote weerschijnvlinder 01

Ik kon gauw wat foto’s maken, voordat hij verder vloog, richting het bos. Grote weerschijnvlinders laten zich maar zelden zien, en dat ze voor mijn neus gaan zitten, heb ik nooit eerder gezien. Dit was de derde grote weerschijnvlinder die ik in mijn leven heb gezien. Dus nogmaals: driemaal is scheepsrecht.

2014-07-04 Grote weerschijnvlinder 02

Twee nieuwe soorten gefotografeerd op één dag! En dat in Nederland! Het was een geweldige dag!

Dit bericht is geplaatst in Vlinderfotografie. Bookmark de permalink.

3 reacties op Driemaal is scheepsrecht

 1. Louis schreef:

  Hoi Annika, wat een geweldige ervaring moet dit geweest zijn voor je! ik heb dit vorig jaar meegemaakt, ook naar jarenlang zoeken, eindelijk vorig jaar gevonden, maar het vrouwtje niet! en dan ook nog de Grote weerschijnvlinder, een unieke vlinderdag! een schitterende serie foto’s van beide soorten! Top!!

  gr Louis

  • Annika Tiane schreef:

   Dankjewel Louis! Het was echt geweldig! De beste vlinderdag die ik tot nu toe heb meegemaakt denk ik zo. En het zijn echt prachtige vlinders!

 2. Ingrid schreef:

  Geweldig, wat een topdag! Ze zijn echt prachtig en ik vind het echt leuk voor je dat je nu eindelijk de grote vuurvlinder goed in beeld hebt gehad. (en klopt die een beetje met die op je been staat?)