Erebia’s en andere soorten in Duitsland

In mijn vorige blog over de Iepenpage, vertelde ik al dat ik tijdens het weekendje in Duitsland, twee jaar geleden, ook allerlei andere leuke soorten ben tegengekomen. Eén van die soorten was de Zomererebia (Erebia aethiops), en daar was ik erg blij mee! Eerder had ik deze soort gezien in de Franse Alpen, maar toen kon ik helaas alleen een ietwat overbelichte foto maken. Nu dus een tweede kans!

Ik kwam verschillende vlinders tegen. Zoals jullie misschien wel weten zijn Erebia’s meestal erg zenuwachtige vlinders die snel opvliegen wanneer je ze probeert te benaderen voor een foto. Maar ik had geluk (en veel geduld); ik kon zowel een vlinder fotograferen met gesloten als met open vleugels.

Een andere Erebia die ik tegenkwam was de Boserebia (Erebia ligea). Op het eerste gezicht lijken al die Erebia’s veel op elkaar, maar een manier om deze twee soorten van elkaar te onderscheiden is bijvoorbeeld de tekening op de onderzijde van de achtervleugel en de geblokte franje.

Verder was ik erg blij met de vele Kleine Parelmoervlinders (Issoria lathonia).

Ook deze soort is vaak lastig te benaderen voor een foto, dus ik was blij dat er een aantal toch even wilde poseren!

De Kleine Parelmoervlinder is een vlinder die goed van de andere Parelmoervlinders is te onderscheiden, onder andere door de enigszins hoekige vleugelvorm, grote witte vlekken op de ondervleugels en het stippenpatroon op de bovenzijde van de vleugels.

En ook de Distelvlinder (Vannessa cardui) was goed vertegenwoordigd dit weekend.

Deze vlinder is een echte trekvlinder die grote afstanden af kan leggen, vergelijkbaar met de Monarchvlinder. Elk jaar weer vliegt de vanaf Zuid-Europa en Afrika naar het noorden, en daarom kunnen de aantallen van jaar tot jaar sterk variëren.

Ten slotte kwam ik ook veel Bosrandparelmoervlinders tegen, voor mij een soort die ik nog nooit had gefotografeerd. Maar daar laat ik meer van zien in mijn volgende blog.

Dit bericht is geplaatst in Vlinderfotografie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.