Het dambordje: Winnaar op de kalkgraslanden

Gisteren was de laatste veldwerkdag in de Eifel, dit weekend ga ik weer terug naar Nederland. Met een vlugge blik op de resultaten valt op dat het dambordje de absolute winnaar is op de kalkgraslanden, met 2.019 getelde individuen (verdeeld over twee kalkgraslanden). Vanaf half juni vliegt deze prachtige vlinder over de kalkgraslanden, en hij is dan ook in grote aantallen te vinden.

Als je hem zo ziet zou je misschien verwachten dat hij behoort tot de familie van de witjes, niets is minder waar, het is een zandoogje! Dit is onder andere te zien aan de typische vlucht, die alle zandoogjes hebben.

In Nederland komen geen populaties voor van het dambordje, al worden wel bijna elk jaar zwervers waargenomen in Zuid-Limburg. Een klein stukje verder, in de Eifel, vliegen honderden dambordjes, dit is echt geweldig om te zien.

          

Het dambordje heeft een voorkeur voor warme, schrale, droge graslanden en ruigten, een kalkgrasland is een voorbeeld van zo’n soort grasland. De eitjes worden afgezet op verschillende grassoorten.

Overdag zijn de dambordjes lastig te fotograferen, ze zijn erg actief. ’s Avonds en ’s ochtends vroeg zijn meerdere vlinders te vinden bovenop bloemen, zoals dit dambordje met dauwdruppels.

Dit bericht is geplaatst in Vlinderfotografie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.