Kommavlinder

Vorig jaar werd ik al overvallen door een regenbui toen ik op zoek was naar het spiegeldikkopje. Gisteren had ik hetzelfde toen ik op zoek was naar de kommavlinder. De kommavlinder is ook een dikkopje en dankt zijn naam aan de witzilveren vlek op zijn ondervleugel die wel wat weg heeft van een komma.

2015-08-04 Kommavlinder 02

Dit kleine vlindertje komt onder andere voor op schrale graslanden. Hij komt niet overal in Nederland voor, maar kan wel gevonden worden in het Noordhollands Duinreservaat, op de Waddeneilanden en de Veluwe. In de provincies Utrecht, Noord-Brabant, Overijssel en Drenthe bevinden zich een aantal kleine, geïsoleerde populaties.

2015-08-04 Kommavlinder 01

De kommavlinder lijkt veel op het groot dikkopje, maar er zijn duidelijke verschillen. Zo zijn de vlekjes aan de onderzijde van de vleugel wit bij de kommavlinder, en lichtgeel bij het groot dikkopje. Meer verschillen tussen het groot dikkopje en de kommavlinder, maar ook andere gele dikkopjes, kan je vinden bij deze determinatiehulp die is uitgegeven door de Vlinderstichting.

2015-08-04 Kommavlinder 03

Dit bericht is geplaatst in Vlinderfotografie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.