Korte vakantie naar de Cevennes: Aankomst

Alweer een paar jaar geleden, ben ik eind april, samen met mijn moeder, een weekje naar de Cevennes in Frankrijk gegaan. Op de dag van aankomst, zijn we meteen begonnen met het verkennen van de omgeving rondom de camping. Vanaf een afstandje zag ik een vlinder die er apart bij zag. Toen ik eenmaal dichterbij kwam, zag ik dat dit Klein Tijmblauwtje (Pseudophilotes baton) gegrepen was door een bidsprinkhaan (Empusa pennata). In de doornstruik was deze bidsprinkhaan goed vermomd.

De volgende ochtend zijn we ’s ochtends vroeg opnieuw op pad gegaan. Zo vond ik nog een hoop andere Kleine tijmblauwtjes.

Maar ook vonden we de prachtige Spaanse Pijpbloemvlinder (Zerynthia rumina), die, in tegenstelling wat zijn naam suggereert, ook voorkomt in het zuiden van Frankrijk. Het is een prachtige grote vlinder die verwant is aan andere grote pages, zoals de Koninginnenpage en Apollovlinder.

Vervolgens hebben we de omgeving wat meer verkend, en kwamen we uit in een gebied waar we onder andere dit Aardbeiboomgroentje (Callophrys avis) vonden. Deze vlinder lijkt veel op het Groentje zoals we die kennen in Nederland, maar in vergelijking met het Groentje, heeft de Aardbeiboomgroentje een wat roestachtige kleur rondom de ogen, wat bij het Groentje wit is. En de witte streep op de vleugels loopt iets langer door. Maar het is goed opletten. De dichtstbijzijnde vindplaats van het Aardbeiboomgroentje is in Zuid-Frankrijk.

Op deze plek vlogen ook meerdere Geel Oranjetipjes (Anthocharis euphenoides). ’s Middags waren ze nog wat druk om mooi op de foto te zetten, al lieten ze de mooie oranje tipjes wel goed zien.

Toen we ’s avonds terugkeerden naar deze bijzondere plek, waren ze een stuk rustiger en ze wilden ook mooi poseren.

De volgende ochtend zijn we vroeg teruggegaan naar deze mooie locatie, waarbij we nog veel meer leuke soorten vonden. Wordt vervolgd!

Dit bericht is geplaatst in Vlinderfotografie. Bookmark de permalink.

4 reacties op Korte vakantie naar de Cevennes: Aankomst

  1. Ingrid Vaane schreef:

    Leuk, mooie foto’s én fijne herinneringen aan de Cevennen. Heel apart toen die bidsprinkhaan, nooit eerder gezien.

  2. Louis schreef:

    Hoi Annika, prachtige reeks laat je ons weer zien!

    gr Louis