Moezeldal

2015-06-20 Tweekleurige parelmoervlinder 02

Afgelopen weekend ben ik voor het eerst naar het Moezeldal geweest, nadat ik al vaak verhalen heb gehoord dat het er zo mooi is. Doordat het gebied tussen de heuvels ligt, heerst er ander klimaat, waardoor er subtropische planten voorkomen in het gebied. Dit levert weer een bijzondere fauna op. In het gebied komen bijvoorbeeld de apollovlinder en de westelijke smaragdhagedis voor.

Onze eerste wandeling was langs de Apolloweg in Valwig. Helaas viel het weer tegen, waardoor de apollovlinder en andere vlinders zich niet zo makkelijk lieten zien. De eerste vlinder die ik tegenkwam was een tweekleurige parelmoervlinder, voor mij een nieuwe soort.

2015-06-20 Tweekleurige parelmoervlinder 01

Verder kwamen we geen vlinders tegen tijdens deze wandeling en toen zijn we doorgereden naar het Dortebachtal. Ook hier was het erg rustig met de vlinders. Een klein koolwitje wilde wel poseren voor de foto.

2015-06-20 Klein koolwitje 01

Toen het zonnetje eindelijk doorbrak, lieten de vlinders zich nog steeds niet zien. Maar langzaam kwamen de reptielen wel tevoorschijn. We zagen eerst een gladde slang, en even later meerdere kleine hagedissen, waarschijnlijk allemaal muurhagedissen.

2015-06-20 Hagedis 01

Maar we zagen ook een grote groene hagedis, zo’n soort hagedis had ik nog nooit gezien! Hij schoot gauw weg in een bramenstruik, maar na even zoeken zagen we hem weer. Het bleek een westelijke smaragdhagedis te zijn. Deze komt niet voor in Nederland, en in Duitsland bevinden zich enkele geïsoleerde populaties, onder andere langs de Moezel en de Rijn.

2015-06-20 Hagedis 02

Vervolgens zijn we doorgereden naar de Eifel, waar ik mijn 100ste vlindersoort op de foto heb gezet. Wordt vervolgd… 😉

Dit bericht is geplaatst in Vlinderfotografie. Bookmark de permalink.

2 reacties op Moezeldal

  1. priscilla schreef:

    De Apollo en het Dortebachtal hebben we zelf een aantal jaren terug gewandeld.Ik vindt het er ontzettend mooi en rustig…..Wij hadden het vrij zonnig waardoor allerlei vlinders als de Apollo volk op aan t vliegen waren . Idd ook een mooi gebied om salamanders te spotten! Gewoon nog eens bezoeken ….Wij waren er ook inmiddels een 2e keer, t blijft een mooi gebied.

  2. Grappig, ik kom net terug van een vakantie in de Eifel en een weekje bij Cochem. Apollo’s zien vliegen, maar ondanks goed weer maar heel weinig. Wel kleine sleedoornpage, braamparelmoer, kleine ijsvogelvlinder, gehakkelde aurelia, geelsprietdikkopje en tweekleurig hooibeestje kunnen bewonderen 🙂

    Mooi plekje dat Dortebachtal, maar in 5 uur rondlopen in goed weer maar twee keer een apollo langs zien vliegen, dus gemakkelijk is het niet daar.