Nieuwe vlindersoort: de Bosrandparelmoervlinder

In mijn vorige blog vertelde ik al dat ik tijdens het weekendje in Duitsland, twee jaar geleden, allerlei andere leuke soorten ben tegengekomen. Eén van deze soorten was de Bosrandparelmoervlinder (Fabriciana adippe). Dit was voor mij een vlindersoort die ik nog niet eerder had gefotografeerd!

          

Daarmee was deze soort ook de laatste standvlinder uit de Benelux die ik nog niet had gefotografeerd. En dat fotograferen was nog niet eens zo makkelijk, want ze vlogen zenuwachtig heen en weer.

Maar gelukkig zaten er meerdere exemplaren en stond er veel knoopkruid en distel in bloei die de vlinders graag bezochten.

Helaas komt de Bosrandparelmoervlinder niet voor in Nederland, de dichtstbijzijnde populaties bevinden zich in de Ardennen. Ze komen met name voor in bossen en langs bosranden.

De vlinders slapen in de bovenste takken van bomen, waardoor ze moeilijker te vinden zijn. Dat maakt het ook erg lastig om deze vlinders ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat te fotograferen.

Geplaatst in Vlinderfotografie | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe vlindersoort: de Bosrandparelmoervlinder

Erebia’s en andere soorten in Duitsland

In mijn vorige blog over de Iepenpage, vertelde ik al dat ik tijdens het weekendje in Duitsland, twee jaar geleden, ook allerlei andere leuke soorten ben tegengekomen. Eén van die soorten was de Zomererebia (Erebia aethiops), en daar was ik erg blij mee! Eerder had ik deze soort gezien in de Franse Alpen, maar toen kon ik helaas alleen een ietwat overbelichte foto maken. Nu dus een tweede kans!

Ik kwam verschillende vlinders tegen. Zoals jullie misschien wel weten zijn Erebia’s meestal erg zenuwachtige vlinders die snel opvliegen wanneer je ze probeert te benaderen voor een foto. Maar ik had geluk (en veel geduld); ik kon zowel een vlinder fotograferen met gesloten als met open vleugels.

Een andere Erebia die ik tegenkwam was de Boserebia (Erebia ligea). Op het eerste gezicht lijken al die Erebia’s veel op elkaar, maar een manier om deze twee soorten van elkaar te onderscheiden is bijvoorbeeld de tekening op de onderzijde van de achtervleugel en de geblokte franje.

Verder was ik erg blij met de vele Kleine Parelmoervlinders (Issoria lathonia).

Ook deze soort is vaak lastig te benaderen voor een foto, dus ik was blij dat er een aantal toch even wilde poseren!

De Kleine Parelmoervlinder is een vlinder die goed van de andere Parelmoervlinders is te onderscheiden, onder andere door de enigszins hoekige vleugelvorm, grote witte vlekken op de ondervleugels en het stippenpatroon op de bovenzijde van de vleugels.

En ook de Distelvlinder (Vannessa cardui) was goed vertegenwoordigd dit weekend.

Deze vlinder is een echte trekvlinder die grote afstanden af kan leggen, vergelijkbaar met de Monarchvlinder. Elk jaar weer vliegt de vanaf Zuid-Europa en Afrika naar het noorden, en daarom kunnen de aantallen van jaar tot jaar sterk variëren.

Ten slotte kwam ik ook veel Bosrandparelmoervlinders tegen, voor mij een soort die ik nog nooit had gefotografeerd. Maar daar laat ik meer van zien in mijn volgende blog.

Geplaatst in Vlinderfotografie | Reacties uitgeschakeld voor Erebia’s en andere soorten in Duitsland

Nieuwe vlindersoort: de Iepenpage

Alweer bijna twee jaar geleden was ik samen met mijn vriend een weekendje in Duitsland, in de deelstaat Saksen-Anhalt. Hij was daar voor zijn hobby en omdat ik met hem meeging, had ik ook mooi tijd voor mijn hobby, vlinders fotograferen! Dus in mijn eentje heb ik de (voor mij onbekende) omgeving goed verkend. Al snel ontdekte ik via Observado.org een plekje waar de Iepenpage (Satyrium w-album) meerdere keren was gezien. En aangezien ik deze soort nog nooit had gefotografeerd, stond deze soort hoog op mijn wensenlijstje.

Het was lekker weer, zonnig, 25+ graden, dus uitstekend weer om de Iepenpage te gaan spotten. En ja hoor, toen ik eenmaal op locatie was, vond ik al snel een Iepenpage. Wel ontzettend afgevlogen, maar oké, het was een Iepenpage dus ik deed mijn uiterste best om het vlindertje zo mooi mogelijk te fotograferen.

En het vlindertje bleef gelukkig ook rustig poseren. Maar na een tijdje was die het ook wel weer zat en vloog die weg. Ik besloot om verder te lopen. Ik ontdekte nog wel wat leuke Erebia’s en zag ook ontzettend veel Distelvlinders (daarover meer in een volgende blog), maar ik hoopte natuurlijk op nog een Iepenpage. Vanwege de verborgen leefwijze van deze vlinders, hoog in de bomen, moet je erg veel geluk hebben om er eentje op ooghoogte te vinden. Maar wat een geluk had ik dat weekend, want jawel, ik vond ook nog een tweede exemplaar! Deze was een stuk verser en liet zich ook van haar mooie kant zien.

Iepenpages zijn te onderscheiden van andere kleine pages vanwege de W-vormige witte streep op de achtervleugel. Zoals ik al schreef is het meestal lastig om deze soort waar te nemen vanwege de verborgen leefwijze. Zoals de naam al aanduidt is iep de waardplant, en daarnaast voeden de vlinders zich voornamelijk met honingdauw en boomsappen, maar soms dus ook met nectar van diverse kruiden en braam.

Door de uitbraak van de iepziekte in de vorige eeuw zijn veel iepen gekapt, waardoor ook de Iepenpage achteruit ging. En juist vanwege de verborgen leefwijze werd lang gedacht dat de Iepenpage was uitgestorven, totdat deze soort werd ontdekt in Heerlen. Door de zoekinspanning van vele mensen worden Iepenpages steeds vaker ontdekt op andere plaatsen in Nederland, zoals in Maastricht, Eindhoven, Tilburg, de Achterhoek en zelfs in Amsterdam!

Geplaatst in Vlinderfotografie | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe vlindersoort: de Iepenpage

Cevennes: Een regenachtige middag

Alweer een paar jaar geleden, ben ik eind april, samen met mijn moeder, een weekje naar de Cevennes in Frankrijk gegaan. In mijn vorige blog vertelde ik dat de zon weer begon door te breken na een regenachtige dag. Helaas bleef het niet de hele dag mooi weer.

We begonnen aan een nieuwe wandeling, maar al gauw begon het te regenen. Maar in die regenbui vonden we dit Spaans bloemenblauwtje (Glaucopsyche melanops). Vanwege de regen hield bleef het vlindertje rustig zitten.

Even later vonden we opnieuw een Spaanse Pijpbloemvlinder (Zerynthia rumina), die ook rustig bleef zitten. Inmiddels regende het niet meer, maar het was wel nog steeds zwaar bewolkt.

Verderop in de wandeling vonden we deze Veldparelmoervlinder (Melitaea cinxia), die ook rustig bleef zitten en zich daarom goed liet fotograferen.

Toen we terug liepen vonden we nog een Geel Oranjetipje (Anthocharis euphenoides).

Verder bleef het rustig met de vlinderwaarnemingen. We besloten om terug te gaan naar de camping. De volgende dag reden we weer terug naar Nederland en daarmee was deze mooie reis beëindigd.

Geplaatst in Vlinderfotografie | 2 reacties

Cevennes: Na regen komt zonneschijn

Alweer een paar jaar geleden, ben ik eind april, samen met mijn moeder, een weekje naar de Cevennes in Frankrijk gegaan. In mijn vorige blog liet ik foto’s zien van verschillende vlinders, gefotografeerd tijdens een bewolkte dag. De dag die erop volgde heeft het de gehele dag geregend. Maar de dag daarna begon bewolkt, maar gelukkig was het droog!

We vonden al gauw een Bloemenblauwtje (Glaucopsyche alexis). Vergeleken met het Spaans bloemenblauwtje, die ik eerder had gefotografeerd, heeft deze vlinder duidelijk meer blauwgroene bestuiving op de vleugels.

Opnieuw vonden we verschillende Geel Oranjetipjes (Anthocharis euphenoides), die zich goed lieten fotograferen.

Van de bovenzijde zie je goed waarom ze Geel Oranjetipjes worden genoemd!

Toen het zonnetje eenmaal begon door te breken, vonden we ook verschillende zonnende Klein Tijmblauwtjes (Pseudophilotes baton). Op onderstaande foto een mannetje, duidelijk te herkennen aan de felblauwe bovenzijde.

En op deze foto hieronder een vrouwtje, met iets minder blauw.

In mijn volgende blog beschrijf ik mijn laatste tripje tijdens deze korte vakantie naar de Cevennes, waarbij het weer toch weer omsloeg.

Geplaatst in Vlinderfotografie | Reacties uitgeschakeld voor Cevennes: Na regen komt zonneschijn

Cevennes: Slecht weer op komst

Alweer een paar jaar geleden, ben ik eind april, samen met mijn moeder, een weekje naar de Cevennes in Frankrijk gegaan. In mijn vorige blog schreef ik over vlinderfotografie in de vroege ochtend. Na deze ochtend hebben we de omgeving verder verkend. Op deze middag sloeg het weer om, het was bewolkt met dreigende regenval, gelukkig bleef het wel droog.

We vonden een mooie locatie met verschillende pijpbloemvlinders. Zo vonden we de Zuidelijke Pijpbloemvlinder (Zerynthia polyxena), die zich stil hield vanwege het gebrek aan zonneschijn.

Maar even later vloog die toch weg en probeerde wat zonnestralen mee te pakken. Hij liet zijn prachtige bovenkant zien.

En even later vonden we opnieuw een Spaanse Pijpbloemvlinder (Zerynthia rumina), die ik twee dagen eerder ook op een andere locatie had gevonden.

Ook vonden we het Spaans Bloemenblauwtje (Glaucopsyche melanops), die wat actiever was dan de Pijpbloemvlinders. In vergelijking met het Bloemenblauwtje, mist deze vlinder de felblauwe bestuiving op de onderkant van de ondervleugels.

Aan het einde van de middag bezochten we nog een andere locatie. Het zonnetje brak weer door en we zagen veel vlinders vliegen. Alleen deze Moerasparelmoervlinder (Euphydryas aurinia) bleef lang genoeg stil zitten voor een foto.

De volgende dag heeft het alleen maar geregend, maar hebben we wel genoten van de prachtige omgeving. En de dag daarna begon de dag weer met een zonnetje, daarover later meer.

Geplaatst in Vlinderfotografie | 2 reacties

Cevennes: Ochtendfotografie

Alweer een paar jaar geleden, ben ik eind april, samen met mijn moeder, een weekje naar de Cevennes in Frankrijk gegaan. In mijn vorige blog schreef ik al over een mooie vlinderlocatie die we daar hadden gevonden. De volgende ochtend zijn we vroeg weer teruggekeerd om rustende vlinders te fotograferen. Het was redelijk bewolkt, waardoor de vlinders nog net iets makkelijker stil bleven zitten. Al gauw vond ik weer verschillende Geel Oranjetipjes (Anthocharis euphenoides). Op onderstaande foto vallen de oranje vleugelpunten wel op, ondanks de gesloten vleugels. Ook valt hier goed op dat ze toch wel wat afwijken van de Oranjetipjes zoals we die in Nederland kennen.

Ook vond ik een Veldparelmoervlinder (Melitaea cinxia), die de weegbree had uitgekozen als zijn rustplaats. Toevallig is weegbree ook de waardplant van deze mooie parelmoervlinder.

Langzaam opende hij zijn vleugels.

Even later vond ik een Klein Tijmblauwtje (Pseudophilotes baton), gelukkig een levende dit keer, en niet eentje die was gegrepen door een bidsprinkhaan, zoals ik in mijn vorige blog liet zien.

En ten slotte vond ik nog een Zuidelijke Aardbeivlinder (Pyrgus malvoides), die aan het opwarmen was in het inmiddels doorgebroken zonnetje. Deze vlinder lijkt sprekend op de Aardbeivlinder, zoals we die in Nederland kennen. Determinatie is alleen mogelijk op genitaal of op basis van de locatie.

In mijn volgende blog ga ik in op andere locaties die ik heb bezocht, met meer foto’s van Pijpbloemvlinders!

Geplaatst in Vlinderfotografie | 2 reacties

Korte vakantie naar de Cevennes: Aankomst

Alweer een paar jaar geleden, ben ik eind april, samen met mijn moeder, een weekje naar de Cevennes in Frankrijk gegaan. Op de dag van aankomst, zijn we meteen begonnen met het verkennen van de omgeving rondom de camping. Vanaf een afstandje zag ik een vlinder die er apart bij zag. Toen ik eenmaal dichterbij kwam, zag ik dat dit Klein Tijmblauwtje (Pseudophilotes baton) gegrepen was door een bidsprinkhaan (Empusa pennata). In de doornstruik was deze bidsprinkhaan goed vermomd.

De volgende ochtend zijn we ’s ochtends vroeg opnieuw op pad gegaan. Zo vond ik nog een hoop andere Kleine tijmblauwtjes.

Maar ook vonden we de prachtige Spaanse Pijpbloemvlinder (Zerynthia rumina), die, in tegenstelling wat zijn naam suggereert, ook voorkomt in het zuiden van Frankrijk. Het is een prachtige grote vlinder die verwant is aan andere grote pages, zoals de Koninginnenpage en Apollovlinder.

Vervolgens hebben we de omgeving wat meer verkend, en kwamen we uit in een gebied waar we onder andere dit Aardbeiboomgroentje (Callophrys avis) vonden. Deze vlinder lijkt veel op het Groentje zoals we die kennen in Nederland, maar in vergelijking met het Groentje, heeft de Aardbeiboomgroentje een wat roestachtige kleur rondom de ogen, wat bij het Groentje wit is. En de witte streep op de vleugels loopt iets langer door. Maar het is goed opletten. De dichtstbijzijnde vindplaats van het Aardbeiboomgroentje is in Zuid-Frankrijk.

Op deze plek vlogen ook meerdere Geel Oranjetipjes (Anthocharis euphenoides). ’s Middags waren ze nog wat druk om mooi op de foto te zetten, al lieten ze de mooie oranje tipjes wel goed zien.

Toen we ’s avonds terugkeerden naar deze bijzondere plek, waren ze een stuk rustiger en ze wilden ook mooi poseren.

De volgende ochtend zijn we vroeg teruggegaan naar deze mooie locatie, waarbij we nog veel meer leuke soorten vonden. Wordt vervolgd!

Geplaatst in Vlinderfotografie | 4 reacties

Zandoogjes in de Duitse Eifel

Tijdens mijn stage in de Eifel ben ik ook verschillende zandoogjes tegengekomen, waaronder deze Boserebia (Erebia ligea).

Zoals de naam al aangeeft, hoort deze soort tot de erebia’s, net zoals de Voorjaarserebia (Erebia medusa) die ik al eerder had gezien tijdens mijn stage. En de erebia’s zijn weer familie van de zandoogjes. Deze naam hebben ze gekregen vanwege de oogvlekken op de vleugels, goed te zien bij dit Koevinkje (Aphantopus hyperantus).

Ook het Bruin Zandoogje (Maniola jurtina) heeft een opvallende oogvlek op de achtervleugel, die op deze vlinder hier heeft verstopt.

Bij dit Bont Zandoogje (Pararge aegeria) vallen de oogvlekken wat meer op, net zoals de bonte tekening aan gele vlekken.

En ten slotte nog de Argusvlinder (Lasiommata megera), die zijn naam dankt aan de Griekse mythologie. Hij is vernoemd naar Argus, een monsterachtig wezen met honderd ogen.

Dit was mijn allerlaatste blog over mijn stage in de Duitse Eifel. In mijn volgende blog vertel ik meer over een vakantie naar Frankrijk enkele jaren geleden.

Geplaatst in Vlinderfotografie | 4 reacties

Bosvlinders in de Duitse Eifel

Tijdens mijn stage in de Duitse Eifel zag ik niet alleen vlinders op kalkgraslanden. Ik zag ook veel vlinders op open plekken in bossen, zoals Kleine IJsvogelvlinders en Keizersmantels. En ook zag ik zowel de Kleine Weerschijnvlinder (Apatura ilia) als de Grote Weerschijnvlinder (Apatura iris), maar deze heb ik helaas niet kunnen fotograferen tijdens deze stage.

Om te beginnen met een foto van een Kleine IJsvogelvlinder (Limenitis camilla). Deze foto is dan weer wel gemaakt op een kalkgrasland, een toevallige passant.

Maar ik kwam ze ook veel tegen, opwarmend op de muur van een elektriciteitshuisje in het bos.

Net zoals de Keizersmantel (Argynnis paphia).

Om ze vervolgens even later weer te spotten, nectar drinkend op de wilde marjolein.

En ook de Gehakkelde Aurelia (Polygonia c-album) kom ik geregeld tegen langs de bosrand.

Mijn volgende blogje zal gaan over verschillende Zandoogjes en Erebia’s die ik heb gezien tijdens mijn stage. Dit zal tevens mijn laatste blogje zijn over mijn stage in de Eifel. Maar wees niet getreurd, daarna volgen nog vele andere blogs over andere avonturen in de afgelopen paar jaar.

Geplaatst in Vlinderfotografie | 2 reacties