Werkwijze

Stap 1: Research
Ik zoek op wanneer welke vlinder vliegt en waar deze voorkomt. Hiervoor gebruik ik Vlindernet, Waarneming.nl en het boek ‘de dagvlinders van Nederland, verspreiding en bescherming’.

Stap 2: Planning
Ik houd in de gaten wanneer ik op pad moet gaan om een bepaalde vlinder te fotograferen. Mijn voorkeur gaat uit naar verse, onbeschadigde vlinders, dus dan is het het beste om aan het begin van de vliegtijd de vlinder te fotograferen.

Stap 3: Het weer
Ik check verschillende weerberichten en ik houd in de gaten wanneer er zonnig en windstil weer wordt voorspeld.

Stap 4: Vlinders fotograferen
Wanneer ik de vlinder heb gevonden die ik zocht, probeer ik deze zo rustig mogelijk te benaderen. Dan hoop ik dat de vlinder blijft zitten. Persoonlijk vind ik foto’s het mooist als elk haartje en schub van de vlinder haarscherp op de foto staat en dus streef ik hiernaar. Dit doe ik door de lens van mijn camera parallel te houden aan de vlinder en scherp te stellen op de kop van de vlinder. Ik stel de diafragma standaard in op f/11 en tijdens het fotograferen stel ik dit steeds bij. De sluitertijd laat ik mijn camera bepalen. Omdat ik geen statief gebruik, moet de sluitertijd hoog zijn. Ik pas de ISO waarde aan het daglicht aan (nooit hoger dan 400 in verband met ruis). En verder hoop ik op genoeg zonlicht waardoor mijn sluitertijd hoger wordt. Maar het moet niet te warm zijn want dan zijn de vlinders te actief. In de ochtend en in de namiddag zijn de vlinders rustiger en dus beter te fotograferen. Zo kan ik makkelijk 100 foto’s schieten van een vlinder die wil poseren op een bloem of takje. Dan probeer ik ook verschillende standpunten uit. Vliegt de vlinder naar het volgende bloemetje, dan heb ik weer zo 100 foto’s. Hierbij let ik erop dat er zo min mogelijk storende factoren op de foto aanwezig zijn. Ik wil een haarscherpe vlinder op de foto, maar dan wel met een rustige achtergrond. Helaas is dit niet altijd mogelijk, maar door verschillende standpunten uit te proberen, lukt dit steeds beter.

Stap 5: Uitzoeken en bewerken
Wanneer het leukste gedeelte erop zit begint het soms wel saaie gedeelte. Regelmatig kom ik thuis met volle SD-kaartjes. Het uitzoeken van de beste foto is dan ook een hele klus. Ik probeer vanuit elk standpunt de scherpste foto te selecteren en de rest verwijder ik. Dan houd ik meestal nog zo’n 10 foto’s over. De beste foto’s bewerk ik. Ik kijk naar de kleuren (overbelicht of onderbelicht) en naar andere storende factoren. Ten slotte snijd ik de foto uit.

Zoals je ziet is bij het fotograferen van vlinders niet alleen het fotograferen belangrijk om de vlinder mooi in beeld te brengen.

Annika1

Reacties zijn gesloten.