Veenbesvlinders

Veenbesvlinders zijn ernstig bedreigde vlinders die alleen in het noorden van het land voorkomen, in Nederland kennen we het veenbesblauwtje en de veenbesparelmoervlinder. Het zijn echte specialisten in hun eigen gebied. Zoals de naam al doet vermoeden is (kleine) veenbes de waardplant. De vlinders komen voor in hoogveengebieden. Maar door ontginning, bebossing, verdroging en vermesting gaat het slecht met die hoogveengebieden, waardoor het dus ook een lange periode slecht ging met de veenvlinders. Inmiddels lijkt het erop dat de vlinders zich stabiliseren.

De gebieden in Nederland zijn heel kwetsbaar, ik wil dus aan iedereen vragen om deze gebieden niet te bezoeken. Afgelopen jaar heb ik het geluk gehad dat ik deze vlinders kon fotograferen in Duitsland.

Het veenbesblauwtje heeft nog een paar vliegplaatsen op Dwingelderveld en in het zuidoosten van Groningen. Het veenbesblauwtje komt voor op kleine veentjes omgeven door bos.

2016-06-19-veenbesblauwtje-02

2016-06-17-veenbesblauwtje-01

2016-06-19-veenbesblauwtje-01

De veenbesparelmoervlinder heeft nog maar acht vliegplaatsen in Drenthe. Het leefgebied bestaat uit hoogveentjes die eveneens worden omgeven door bos.

2016-06-19-veenbesparelmoervlinder-01

2016-06-19-veenbesparelmoervlinder-03

2016-06-19-veenbesparelmoervlinder-02

Dit bericht is geplaatst in Vlinderfotografie. Bookmark de permalink.

2 reacties op Veenbesvlinders

  1. Louis schreef:

    Hoi Annika, prachtige opnames van deze zeldzame vlinders!

    gr Louis

  2. Annie schreef:

    Prachtige soorten en opnames. Om jaloers op te zijn zo zeldzaam.