Veenvlinders

Veenvlinders zijn ernstig bedreigde vlinders die alleen in het noorden van het land voorkomen. In Nederland kennen we de veenbesparelmoervlinder, het veenbesblauwtje en het veenhooibeestje. Het zijn echte specialisten in hun eigen gebied. Ze komen voor in hoogveengebieden. Maar door ontginning, bebossing, verdroging en vermesting gaat het slecht met die hoogveengebieden, waardoor het dus ook een lange periode slecht ging met de veenvlinders. Inmiddels lijkt het erop dat de vlinders zich stabiliseren.

Vorig jaar had ik al 2 van de 3 veenvlinders uit Nederland gefotografeerd. Namelijk de veenbesparelmoervlinder en het veenbesblauwtje. En dit jaar mag ik daar het veenhooibeestje aan toevoegen! Dat ik de veenvlinders allemaal op dophei heb gefotografeerd wil ook wel wat zeggen over de gebieden waar ze voor komen. Dophei komt namelijk voor op vochtige plaatsen, zoals moerassen en op veengronden. Voor alle drie de veenvlinders is dophei een nectarplant.

De veenbesparelmoervlinder heeft nog maar acht vliegplaatsen in Drenthe. Zoals zijn naam al zegt, is veenbes de waardplant. Het leefgebied bestaat uit hoogveentjes omgeven door bos.

2013-06-30 Veenbesparelmoervlinder

Het veenbesblauwtje heeft nog een paar vliegplaatsen op Dwingelderveld en in het zuidoosten van Groningen. Ook bij deze vlinder is veenbes de waardplant. Het veenbesblauwtje komt voor op kleine veentjes omgeven door bos.

2013-06-30 Veenbesblauwtje

Het veenhooibeestje heeft een grote populatie in Fochteloërveen. In Drenthe heeft het veenhooibeestje nog drie kleinere populaties. De waardplant is eenarig wollegras. De leefgebieden zijn moerassen, natte heiden en venen.

2014-06-15 Veenhooibeestje 02

Vorig jaar hoopte ik het veenhooibeestje al te fotograferen, maar dat is toen niet gelukt. Dit had meerdere oorzaken. De veenhooibeestjes zijn erg vliegerig, waardoor ze lastig te fotograferen zijn. Als ze al gaan zitten, dan is dat vaak laag tussen het gras. Ook komt het veenhooibeestje voor op gebieden die zeer slecht toegankelijk zijn. Toch zie je ze veel vliegen langs het wandelpad van Fochteloërveen. Maar dan is er nog een factor, namelijk de wind. Fochteloërveen is een open vlakte, waardoor je meer last hebt van de wind. Als de vlinder al stil zit, dan beweegt het grassprietje waar hij op zit alsnog alle kanten op.

Maar dit jaar heb ik ontzettend veel geluk gehad. Ik was al vroeg ter plaatse op Fochteloërveen. Het viel nog wel mee met de wind, ongeveer windkracht 3. Maar eerst kon ik de vlinders niet vinden. En toen ik ze eenmaal vond, waren ze erg vliegerig. Of ze gingen net buiten het pad zitten, waar je dus onmogelijk de vlinder op de foto kan zetten. De wind begon toe te nemen en ik wilde het al opgeven. Ik had wel een paar foto’s gemaakt, maar dan zaten er weer grassprieten in de weg. Ik was niet tevreden. Uiteindelijk besloot ik om terug te lopen naar mijn auto. Tot ik plots een vers vrouwtje zag (zie bovenstaande foto). Vervolgens kwam er een mannetje langs vliegen en na een korte achtervolging gingen ze gelijk over tot de paring, voor mijn neus op het wandelpad! Het was een prachtig moment om mee te maken.

2014-06-15 Veenhooibeestje 01

Dit bericht is geplaatst in Vlinderfotografie. Bookmark de permalink.

Een reactie op Veenvlinders

  1. Louis schreef:

    Hoi Annika, prachtige platen heb je gemaakt, ben wel een klein beetje jaloers hoor! 🙂

    gr Louis