Vlinderen op de Hoge Veluwe

Het nationaal park de Hoge Veluwe is een mooi gebied om vlinders te spotten en te genieten van de natuur. Gisteren ben ik hierheen gegaan voor de bosparelmoervlinder en het geelsprietdikkopje. Het park gaat om 8 uur open, dus ik was er iets voor achten, zodat ik hopelijk nog rustende vlinders zou kunnen vinden. Dat werd erg lastig, de vlinders lieten zich niet echt zien. Behalve de bruin zandoogjes, die toen al actief waren. Waarschijnlijk was er toch wat regen gevallen en zijn de vlinders dieper in de vegetatie gekropen.

Na een tijdje zoeken vond ik deze bosparelmoervlinder.

2014-06-23 Bosparelmoervlinder 01

Op dat moment was het nog bewolkt en kon ik hem rustig op de foto zetten.

2014-06-23 Bosparelmoervlinder 02

Toen de zon doorbrak, kroop hij wat onhandig op de bloem om te gaan zonnen.

2014-06-23 Bosparelmoervlinder 03

Deze gladde slang had ook een plekje opgezocht om te zonnen.

2014-06-23 Gladde slang 01

En toen de zon eenmaal doorbrak, begonnen er allerlei vlinders te vliegen. Bosparelmoervlinders, groot dikkopjes, bruin zandoogjes, hooibeestjes. En ook de grote parelmoervlinder, die zich niet liet fotograferen.

Eerder op de ochtend had ik wel een rustend hooibeestje gefotografeerd.

2014-06-23 Hooibeestje 01

Een vlinder die ik ook graag wilde fotograferen was het geelsprietdikkopje. Maar ik was alleen nog maar groot dikkopjes tegengekomen. Tijdens mijn zoektocht heb ik twee aardige mensen ontmoet, Bas en Erika, die ook op zoek waren naar vlinders. We besloten om samen verder te zoeken. En toen zagen we opeens een dikkopje. Het groot dikkopje konden we snel uitsluiten, want hij had geen vlekjes op de vleugels. Maar dan is het altijd maar de vraag of het om het algemene zwartsprietdikkopje gaat of het toch wat zeldzamere geelsprietdikkopje.

2014-06-23 Geelsprietdikkopje 01

Het dikkopje vloog op en ging een paar meter verderop zitten. Zo kon ik een foto maken van de sprietknop en concluderen dat het echt om een geelsprietdikkopje gaat. Bij het geelsprietdikkopje zijn de uiteinden van de voelsprieten namelijk oranjegeel, en bij een zwartsprietdikkopje is dit zwart. Meer informatie over het verschil tussen het geel- en zwartsprietdikkopje kan je hier vinden.

2014-06-23 Geelsprietdikkopje 02

Dit geelsprietdikkopje bleef rustig zitten en liet zich door ons fotograferen. Tijdens een bewolkt moment gingen de vleugels dicht.

2014-06-23 Geelsprietdikkopje 03

En toen de zon weer doorbrak gingen de vleugels weer open. Toen hij het geklik van de camera’s zat was, besloot hij om weer verder te vliegen.

2014-06-23 Geelsprietdikkopje 04

Tijdens dat zonnige moment begonnen alle vlinders weer te vliegen. Het was echt genieten. Zeker wanneer een grote parelmoervlinder achterna gezeten werd door een groot dikkopje. En de hoeveelheid bosparelmoervlinders!

Langzaam begonnen we weer terug te lopen en toen kwam ik deze kleine vuurvlinder nog tegen die voor mijn neus op het pad ging zitten.

2014-06-23 Kleine vuurvlinder 01

En toen besloten we om ieder weer onze eigen weg te gaan. Bas en Erika gingen nog ergens anders kijken en ik besloot om naar huis te gaan. Om alle foto’s die ik had gemaakt te bekijken en uit te zoeken. Het was weer een erg mooie dag!

Dit bericht is geplaatst in Vlinderfotografie. Bookmark de permalink.

4 reacties op Vlinderen op de Hoge Veluwe

 1. Louis schreef:

  Hoi Annika, ik heb weer genoten van je prachtige opnames! leuk dat je een slang heb gekiekt!

  gr Louis

 2. Ingrid schreef:

  Leuk verhaal en weer mooie foto’s! Ook leuk dat je die slang zo mooi kon fotograferen!

 3. Bas Mandos schreef:

  Dag Annika,

  Mooie serie! Wat zit de bosparelmoer op een bijzondere plek, wel heel erg fotogeniek zo.
  Mooi!
  Groetjes,
  Bas