4 dagen naar de Gaume: Dag 1

Het lange hemelvaartweekend ben ik samen met mijn moeder naar de Gaumestreek geweest voor bijzondere vlindersoorten. Van te voren had ik al veel opgezocht op internet en ook had ik contact gehad met mensen die al vaker in de Gaume waren geweest, en zo kwam ik aan allerlei leuke gebiedjes.
Zo ontdekte ik een leuke kalkhelling in de buurt van Marche-en-Famenne. Onderweg naar de Gaume zijn we hier even gestopt. In Nederland was het op hemelvaartsdag geen mooi weer, maar zodra we in de Ardennen waren, begon de zon te schijnen. De vlinders op deze kalkhelling waren ook al behoorlijk actief. We zagen groot geaderde witjes, bruin dikkopjes, kalkgraslanddikkopjes, aardbeivlinders, zilveren manen, bruin blauwtjes en icarusblauwtjes… Alleen doordat het dus al een hele tijd lekker zonnig was, waren ze ook behoorlijk actief. Bijna niet te fotograferen. Maar de hoeveelheid vlinders, dat was wel echt genieten!
Na een tijdje werd het toch steeds meer bewolkt. En de groot geaderde witjes waren nergens meer te bekennen. Later kwamen we erachter dat de groot geaderde witjes in dit gebied laag in het gras gingen zitten, waardoor we ze niet meer zagen. We liepen nog een stukje verder en toen we terug wilden gaan naar de auto, zag ik deze woudparelmoervlinder.

2014-05-29 Woudparelmoervlinder 01

Toen de zon even doorbrak ging hij op een bramenblad zitten om te zonnen. Kenmerkend voor de woudparelmoervlinder is de zwarte kleur van de bovenkant van de vleugels. Zoals de naam al doet vermoeden komt de woudparelmoervlinder voor in vochtige bossen, voornamelijk op open plekken.

2014-05-29 Woudparelmoervlinder 02

We besloten om weer verder te rijden. Via internet had ik een plekje ontdekt waar de ringoogparelmoervlinder zat. Zodra we het gebied betraden zag ik ontzettend veel adderwortel staan. Adderwortel is de waardplant van verschillende vlinders zoals de ringoogparelmoervlinder en de blauwe vuurvlinder, waar ik eerder al over heb geschreven.

2014-05-29 Ringoogparelmoervlinder 01

De ringoogparelmoervlinder dankt zijn naam vanwege die reeks zwarte ringetjes (ogen) met een witte kern op de ondervleugel. De ringoogparelmoervlinder komt vooral voor in moerasgebieden langs bosranden.

2014-05-29 Ringoogparelmoervlinder 02

Een andere vlinder die we hier opnieuw tegen kwamen was het groot geaderd witje. Ditmaal waren ze veel rustiger, vanwege de toegenomen bewolking. Maar in plaats van weg te kruipen in het hoge gras, bleven ze mooi op de adderwortel zitten, waardoor we ze goed konden fotograferen.

2014-05-29 Groot geaderd witje 01

Het groot geaderd witje kwam vroeger ook voor in Nederland, maar deze vlinder is hier helaas in 1975 uitgestorven. Waarom het groot geaderd witje uit Nederland is verdwenen is nog onbekend. In Zuid-België is het een algemene soort en ik ben hem op veel plekken tegengekomen. Het is ook een ontzettend mooie en grote vlinder. Ik had hem nog nooit eerder gezien.

2014-05-29 Groot geaderd witje 02

Vervolgens zijn we naar ons hotel gereden, net over de grens in Frankrijk. Nadat we heerlijk hebben gegeten in het restaurant bij het hotel, hebben we nog een kijkje genomen bij verschillende kalkhellingen in de buurt van het hotel. Op één kalkhelling vond ik meerdere rustende adonisblauwtjes. Maar het was al te donker om mooie foto’s te maken. Het beloofde in ieder geval veel voor de volgende ochtend!

Wordt vervolgd 😉

Dit bericht is geplaatst in Vlinderfotografie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.