4 dagen naar de Gaume: Dag 2 Ochtendfotografie

Zoals ik in mijn vorige bericht schreef, beloofde het een mooie ochtend te worden. ’s Avonds hadden we al verschillende adonisblauwtjes gevonden op een kalkhelling bij Villécloye, Frankrijk. En de volgende ochtend zaten ze er nog steeds!

De dag begon erg mistig, dat was jammer. Maar dat betekenende wel dat de eerste exemplaren die we vonden onder de dauwdruppels zaten.

2014-05-30 Adonisblauwtje 01

Vooral de tweede vlinder die we vonden, vond ik er erg mooi bij zitten. Die locatie moest ik onthouden voor een later moment.

2014-05-30 Adonisblauwtje 02

Ook het gewone hooibeestje, die we ook in Nederland tegen komen, zat op deze kalkhelling. Dit hooibeestje was een beetje lastig te fotograferen, omdat deze niet verticaal zat, zoals de adonisblauwtjes, maar horizontaal (parallel aan de grond). Uiteindelijk ben ik wel tevreden met deze foto.

2014-05-30 Hooibeestje 01

We vonden nog een hooibeestje, maar die was echt onmogelijk om op de foto te zetten, omdat deze dus ook horizontaal zat, en erg laag tussen het gras. Naast het hooibeestje zat deze aardbeivlinder die ik in eerste instantie over het hoofd had gezien, omdat hij zo klein is. Mijn moeder zag hem gelukkig wel.

2014-05-30 Aardbeivlinder 01          2014-05-30 Aardbeivlinder 02

Ik vond het lastig om hem van de zijkant te fotograferen, ik had het idee dat dat een beetje een saaie foto werd. Dus als experiment ben ik foto’s gaan maken van zijn kop. En daar ben ik erg tevreden mee! Zie ook die prachtige druppeltjes op zijn voelsprieten.

2014-05-30 Aardbeivlinder 03

Nadat het zonnetje eindelijk een beetje door de mist tevoorschijn kwam, begonnen er al verschillende vlinders te vliegen. Dit waren voornamelijk tweekleurig hooibeestjes en we zagen ook een afgevlogen voorjaarserebia. De tweekleurig hooibeestjes waren veel rustiger dan dat ik van ze gewend ben uit de Duitse Eifel, dus ook veel makkelijker te fotograferen. Zeker dit exemplaar dat op een grote steen ging zitten.

2014-05-30 Tweekleurig hooibeestje 01

Voor deze dag stond er nog genoeg op de planning dus we besloten langzaam maar terug te gaan naar de auto. Maar niet voordat ik nog even ben gaan kijken bij dat adonisblauwtje. Gelukkig zat hij er nog! Adonisblauwtjes heb ik eerder gezien in de Spaanse Pyreneeën, maar toen heb ik geen mooie foto kunnen maken van de prachtige bovenkant, omdat het toen tegen de 40 graden was, en de adonisblauwtjes daardoor erg actief waren.
Ik ben bij het adonisblauwtje gaan zitten en heb ik rustig gewacht tot hij zijn vleugels open deed. En dan zie je ook gelijk waarom hij Adonis wordt genoemd. Wat een prachtige vlinder!

2014-05-30 Adonisblauwtje 03

Het adonisblauwtje lijkt veel op het icarusblauwtje, voornamelijk de onderzijde. Ze zijn allebei van het geslacht Polyommatus. Maar de bovenzijde van de mannetjes van het adonisblauwtje is veel feller blauw dan van het icarusblauwtje. Dit is wel lastig vast te leggen op de foto, maar volgens mij is het aardig gelukt.

2014-05-30 Adonisblauwtje 04

Mijn moeder was inmiddels al mooie sfeerfoto’s aan het maken in het dorp. We besloten om weer verder te gaan naar de volgende kalkhelling.

Wordt vervolgd 😉

Dit bericht is geplaatst in Vlinderfotografie. Bookmark de permalink.

2 reacties op 4 dagen naar de Gaume: Dag 2 Ochtendfotografie

 1. Louis schreef:

  Hoi Annika, weer een prachtige reeks foto’s, heb er van genoten!

  gr Louis

  • Annika Tiane schreef:

   Dankjewel Louis voor je mooie complimenten 🙂

   Groetjes, Annika