4 dagen naar de Gaume: Dag 2

Op de tweede dag wilden we verschillende kalkhellingen bezoeken. In mijn vorige bericht schreef ik al over de kalkhelling van Villécloye. Daarna bezochten we de kalkhelling van Vélosnes. Eenmaal hier brak de zon door en zagen we allerlei vlinders fladderen. We zagen voornamelijk hooibeestjes, tweekleurig hooibeestjes en bruine zandoogjes. Dit zonnige moment was helaas maar voor korte duur.
Dit groot geaderd witje zat stil tussen het gras toen de bewolking weer toenam.

2014-05-30 Groot geaderd witje 01

We liepen nog een stukje verder en zagen de bewolking steeds verder toenemen. Daarom besloten om een stuk verder landinwaarts te gaan. Ik was al getipt op de noordelijkste plek in Frankrijk waar het kroonkruidblauwtje zat, dus daar wilde ik graag eens gaan kijken. En zodra we het gebiedje binnenliepen, zagen we allemaal blauwtjes vliegen.

2014-05-30 Kroonkruidblauwtje 01

Al snel zagen we dat het ook echt kroonkruidblauwtjes waren, te herkennen aan de blauwe vlekjes op de rand van de ondervleugel, en het ontbreken van de wortelvlek. Het kroonkruidblauwtje lijkt veel op een heideblauwtje. Hij is, net zoals het heideblauwtje, van het geslacht Plebejus.

2014-05-30 Kroonkruidblauwtje 02

De kroonkruidblauwtjes waren lastig te fotograferen, omdat ze actief waren, maar ook erg schuw. Bij elke beweging vlogen ze weg. En toen zag ik dit vrouwtje dat wel wat meer wilde poseren.

2014-05-30 Kroonkruidblauwtje 03

Toen de zon begon te schijnen gooide dit vrouwtje de vleugels helemaal open. Dan zie je wel een duidelijk verschil met het heideblauwtje, want de vrouwtjes van het heideblauwtje hebben een bruine bovenkant.

2014-05-30 Kroonkruidblauwtje 04

In dit gebiedje zouden ook knoopkruidparelmoervlinders en moerasparelmoervlinders moeten voorkomen, maar deze hebben we helaas niet gevonden.

We besloten om terug te gaan naar het noorden, naar de kalkhellingen die we wilden bezoeken. De volgende kalkhelling die we bezochten was bij het plaatsje Épiez-sur-Chiers. Daar zag ik deze parende dwergblauwtjes.

2014-05-30 Dwergblauwtje 01

Op deze kalkhelling staan ook veel orchideeën. Ik had nog nooit een vlinder zien drinken van een orchidee, tot ik deze kleine vos zag.

2014-05-30 Kleine vos 01

Op de laatste kalkhelling die we deze dag bezochten, vond ik deze parende adonisblauwtjes. En zo sloten we deze prachtige dag af op dezelfde manier als we aan de dag begonnen, met adonisblauwtjes.

2014-05-30 Adonisblauwtje 05

Wordt vervolgd 😉

Dit bericht is geplaatst in Vlinderfotografie. Bookmark de permalink.

Een reactie op 4 dagen naar de Gaume: Dag 2

  1. Louis schreef:

    Hoi Annika, prachtige blog, met fraaie vlinder soorten, schitterend vastgelegd!

    gr Louis