De 100ste!

Afgelopen weekend heb ik mijn 100ste vlindersoort op de foto gezet. En dit was voor mij ook nog eens een bijzondere soort, namelijk een tijmblauwtje! Het tijmblauwtje is een mierenblauwtje, net zoals het pimpernelblauwtje, donker pimpernelblauwtje en het gentiaanblauwtje. En de leefwijze van de mierenblauwtjes vind ik echt fascinerend. Daarnaast zijn mierenblauwtjes ook ontzettend mooi!

2015-06-21 Tijmblauwtje 05

Zoals de naam al doet vermoeden is tijm de waardplant. Maar daarnaast heeft het tijmblauwtje ook nog een waardmier, namelijk de zandsteekmier. De vlinders leggen de eitjes op tijm, waar de rups van eet. Na de derde vervelling laat de rups zich op de grond vallen en wacht tot hij wordt meegenomen door de mier naar het mierennest. De mier denkt dat de rups een mierenlarve is. De rups overwintert in het mierennest en verpopt daar ook. In juni verschijnen de eerste vlinders.

2015-06-20 Tijmblauwtje 01

Nu vraag je je misschien af, waar is dat hele gedoe met die mieren nou voor nodig? Dat komt omdat de rups zich voedt met de mierenlarven. Het prachtige tijmblauwtje is een parasiet. Maar hij geeft de mieren er wel wat voor terug. De rups scheidt een zoete stof af die de mieren lekker vinden. Een tijdje geleden verscheen er een stripverhaal in de Belgische metro over de leefwijze van het tijmblauwtje. Als je deze wilt bekijken, klik dan hier.

2015-06-21 Tijmblauwtje 03          2015-06-21 Tijmblauwtje 04

Helaas is het tijmblauwtje in 1949 verdwenen uit Nederland. De dichtstbijzijnde populaties bevinden zich in de Eifel in Duitsland. In Groot-Brittannië was de vlinder ook uitgestorven, maar inmiddels met succes geherintroduceerd!

2015-06-20 Tijmblauwtje 02

Een prachtige vlinder dus met een bijzondere leefwijze! Ik ben blij dat ik deze soort op de foto heb gezet, en dan ook nog eens soort nummer 100!

Dit bericht is geplaatst in Vlinderfotografie. Bookmark de permalink.

Een reactie op De 100ste!

  1. Ingrid schreef:

    Een prachtige nummer 100! En leuk met dat stripverhaaltje