De algemene dikkopjes

In Nederland hebben we 2 soorten dikkopjes die vrijwel overal in het land te bewonderen zijn. Het gaat om het groot dikkopje en het zwartsprietdikkopje.

Het groot dikkopje vliegt vanaf begin juni. Je vindt ze vooral op open plekken in bossen, langs bosranden en in graslanden.

2014-06-12 Groot dikkopje 01

Kenmerken van het groot dikkopje zijn de gele vlekjes op de vleugels en de kleine haakjes aan het uiteinde van de voelsprieten. Daarmee is hij van het zwartsprietdikkopje te onderscheiden. Het groot dikkopje lijkt veel op de schaarse kommavlinder. De kommavlinder vliegt echter pas vanaf half juli en bij deze zeldzame vlinder zijn de vlekjes op de ondervleugel niet geel, maar wit.

Op onderstaande foto kan je goed de kleine haakjes aan het uiteinde van de voelsprieten zien van het groot dikkopje.

2014-06-12 Groot dikkopje 02

2014-06-12 Groot dikkopje 03

In tegenstelling tot het schaarse geelsprietdikkopje, is het zwartsprietdikkopje een algemene vlinder. Het zwartsprietdikkopje vliegt vanaf eind juni. Je vindt de zwartsprietdikkopjes in graslanden, voornamelijk in bermen en langs dijken.

2014-06-25 Zwartsprietdikkopje 01

Het zwartsprietdikkopje heeft geen tekening op de vleugels. De onderzijde is vaak grijsbruin, terwijl de bovenzijde oranje is. Hij is van het geelsprietdikkopje te onderscheiden door naar het uiteinde van de voelsprieten te kijken. Bij het zwartsprietdikkopje is dit zwart, bij het geelsprietdikkopje is dit meer oranjegeel.

2014-06-25 Zwartsprietdikkopje 02

2014-06-25 Zwartsprietdikkopje 03

Dit bericht is geplaatst in Vlinderfotografie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.