De Groote Peel: een bijzonder gebied

De Groote Peel is een bijzonder gebied. Er leven allerlei bijzondere diersoorten, waaronder het spiegeldikkopje.
Afgelopen maandag was ik in dit prachtige gebied. Ik was er al vroeg, omdat ik ook nog een koevinkje op de foto wilde zetten. Dit is een bruin vlindertje dat behoort tot de familie van de zandoogjes. Het is een algemene soort, maar vaak erg actief gedurende de dag. Daarom wilde ik dit koevinkje in de ochtend al op de foto zetten. Afgelopen week leerde ik hoe het koevinkje aan zijn naam kwam: Vlinders werden vroeger ook wel vinkjes genoemd, en het koevinkje vliegt vaak op plekken waar ook koeien voorkomen.

Nadat ik het koevinkje had gefotografeerd, ging ik op zoek naar de spiegeldikkopjes. Al gauw zag ik de eerste al zitten langs het wandelpad, maar net te ver weg om hem op de foto te zetten. En even later vlogen er nog twee voorbij. Het was al lekker zonnig. Eerder die ochtend had ik van een vrijwilliger gehoord dat ze zich laten zien wanneer de temperaturen oplopen. En ze zich lieten zien. Halverwege de wandelroute van 6 km (blauwe paaltjes) had ik er al 8 gezien! Allemaal erg actief.
En toen sloeg het weer opeens om. Het begon te waaien, het werd donker en het begon gelijk te druppen. Ik keek gauw op de buienradar en ik zag dat ik nog ongeveer veertig minuten had om bij het bezoekerscentrum te komen, want dan zou het echt beginnen te regenen. Dat was nog ongeveer twee en een halve kilometer lopen, dus ik liep gauw verder. Maar vooral op dat laatste stuk van de wandelroute zag ik veel spiegeldikkopjes vliegen.

Dit spiegeldikkopje ging voor mijn neus zitten en zo kon ik hem rustig op de foto zetten.

2014-06-30 Spiegeldikkopje 02

Hij bleef nog even rustig zitten, en toen ging hij toch maar op zoek naar een schuilplaats voor de regen.

2014-06-30 Spiegeldikkopje 01

Het begon ook weer zachtjes te regenen dus ik moest even doorlopen. Toen ik ongeveer 100 meter van het bezoekerscentrum vandaan was, begon het harder te regenen. Ik was er net op tijd. De buienradar gaf aan dat het bij een kort maar heftig buitje zou blijven, dus zodra het weer droog was ben ik nog even teruggegaan naar die plek waar ik al die spiegeldikkopjes had gezien. En inderdaad, ze zaten er alweer.

Dit spiegeldikkopje liet zich goed fotograferen tijdens het drinken van de margriet.

2014-06-30 Spiegeldikkopje 03

Vervolgens gingen de vleugels nog even open, om nog wat zonnestralen te vangen.

2014-06-30 Spiegeldikkopje 04

Daarna vloog hij op en ging hij nog even op de distel zitten.

2014-06-30 Spiegeldikkopje 05

Zoals je leest zitten de spiegeldikkopjes gewoon overal langs het wandelpad. Het is dus niet nodig om van de wandelpaden af te wijken, om perse een spiegeldikkopje op de foto te zetten. Een aantal jaar geleden is op die manier het leefgebied van het spiegeldikkopje in het Weerterbos vertrapt. Ook de waardplant van het spiegeldikkopje, hennegras, was vertrapt. De populatie spiegeldikkopjes in het Weerterbos is ernstig in gevaar gebracht. Door dwars door een kwetsbaar gebied te lopen, heb jij misschien wel die vlinder op de foto. Maar als die vlinder vervolgens uitsterft door jouw toedoen, kunnen andere mensen er niet meer van genieten. Dus doe alsjeblieft voorzichtig. Blijf op de paden. Houd er rekening mee dat het spiegeldikkopje nog maar enkele vliegplaatsen heeft in Nederland. Zo houden we het voor iedereen leuk.

Dit bericht is geplaatst in Vlinderfotografie. Bookmark de permalink.

2 reacties op De Groote Peel: een bijzonder gebied

  1. Louis schreef:

    Hoi Annika, pracht reeks heb je weer toegevoegd! en een goed verhaal!

    gr louis