Het Moezeldal

Een aantal weken geleden ben ik naar het Moezeldal geweest. Dit is een prachtig gebied waar zich de dichtstbijzijnde populatie apollovlinder bevindt (vanuit Nederland gezien).

De apollovlinder is een prachtige grote page met een spanwijdte van zo’n 7 cm, een behoorlijk grote vlinder dus.

Ook van de onderzijde is hij prachtig, met zijn rode stippen.

Maar in het Moezeldal zitten nog veel meer vlindersoorten. Al bij aankomst zaten deze kleine vos (links) en gehakkelde aurelia (rechts) te drinken van een metalen hek. Ik vond het heel mooi om te zien dat ze zo dicht bij elkaar bleven zitten zonder last te hebben van elkaar.

Een andere soort die volop voorkomt in het Moezeldal, maar (nog) niet in Nederland, is de braamparelmoervlinder.

Aan de onderzijde van de braamparelmoervlinder is te zien dat deze vlinder verwant is aan de purperstreepparelmoervlinder, echter is hij een stukje groter.

Zoals de naam al doet vermoeden vond ik deze parelmoervlinders vooral bij bramenstruiken.

Een andere vlinder die ik tegenkwam was het scheefbloemwitje. Deze vlinder lijkt sprekend op het klein koolwitje, maar er zijn toch wat verschillen, die voornamelijk op de bovenzijde zichtbaar zijn. Deze bovenzijde heb ik wel gezien, maar helaas heb ik hier geen foto’s van kunnen maken. Het bijzondere aan deze vlinder is dat hij oorspronkelijk voorkomt in berggebieden in Midden- en Zuid-Europa, maar sinds enkele jaren een ontzettende opmars maakt richting het noorden. In 2015 is hij voor het eerst in Nederland gevonden.

Nog een vlinder waarvoor het de moeite waard is om naar het Moezeldal te gaan, is de tweekleurige parelmoervlinder. Ik vond meerdere exemplaren die aan het zonnen waren op het pad. Opvallend vond ik de verschillende kleuring tussen het vrouwtje (bovenste foto) en het mannetje (foto daaronder).

Ten slotte sloten we de dag af met een grote vos, die zat te zonnen op een muurtje. Een prachtig vers exemplaar.

Soorten die ik nog niet voorbij heb laten komen behoren tot de kleine pages. Deze volgen in mijn volgende blog!

Dit bericht is geplaatst in Vlinderfotografie. Bookmark de permalink.

2 reacties op Het Moezeldal

  1. Marijke Cools schreef:

    Je hebt daar vele mooie vlinders gezien, wij zijn daar ook herhaaldelijk geweest en het was altijd de moeite waard! Mooie foto’s heb je daar gemaakt!