Kalkgraslanddikkopjes

Eerder vertelde ik al dat ik momenteel voor een stage-opdracht onderzoek doe naar dagvlinders op kalkgraslanden en dat het bruin dikkopje één van de soorten is die hierbij centraal staat. Een andere soort waar we onderzoek naar doen is het kalkgraslanddikkopje. Zoals de naam al zegt, een typische kalkgraslandsoort. Een oude benaming is ook wel pimperneldikkopje, dit verwijst naar de waardplant, kleine pimpernel.

In Nederland is dit prachtige dikkopje helaas uitgestorven in de jaren zeventig, al is in 2010 wel een vrouwtje waargenomen in Limburg. De dichtstbijzijnde populatie bevindt zich dan ook niet ver weg, op de Belgische helft van de Sint-Pietersberg.

          

Hier in de Eifel komen we veel kalkgraslanddikkopjes tegen. Leuk feitje, de eerste week van mei zagen we er geen één en de tweede week van mei waren ze massaal ontpopt. Soms zag ik wel dertig individuen per dag! Nu beginnen de aantallen langzaam weer af te nemen, maar wel zien we vrouwtjes op zoek naar geschikte plantjes om eitjes op af te zetten. Gelukkig staan er ook veel kleine pimpernellen verspreid over de kalkgraslanden.

In het Engels wordt dit vlindertje red underwing skipper genoemd (rode ondervleugel dikkopje). Bij verse vlinders zijn de ondervleugels inderdaad mooi rood van kleur en daarmee goed te onderscheiden van de aardbeivlinders. Bij de wat meer afgevlogen exemplaren kan dit wat lastiger zijn.

          

Wat ook erg leuk is om te zien, is dat sommige kalkgraslanddikkopjes slapen bovenop de kleine pimpernel. Al besloot het dikkopje op de foto hieronder te gaan slapen op een jong boompje, dat ook rood gekleurd was.

Binnenkort meer foto’s die ik heb gemaakt tijdens mijn stage in de Eifel!

Dit bericht is geplaatst in Vlinderfotografie. Bookmark de permalink.

Een reactie op Kalkgraslanddikkopjes

  1. Ingrid Vaane schreef:

    Leuke blog over een prachtig vlindertje!