Kleine pages in het Moezeldal

In mijn vorige blog schreef ik al over mijn bezoek aan het Moezeldal. Een aantal soorten had ik nog niet laten zien, dit zijn de kleine pages. Kleine pages zijn soorten die vaak een verborgen leefwijze hebben, en daardoor wat moeilijker te vinden zijn. Een voorbeeld hiervan is de iepenpage, waarvan nu allemaal nieuwe populaties worden ontdekt in Nederland. Deze vlinder leeft hoog in de iep en komt zelden naar beneden. Ikzelf vind kleine pages echt geweldig, voornamelijk vanwege de kleine staartjes.

In mijn blog over het Seidenbachtal schreef ik al over de pruimenpage. Deze laat zich ook niet al te veel zien, maar ook in het Moezeldal heb ik deze vlinder gezien. De pruimenpage is van de andere kleine pages te onderscheiden vanwege de oranje band op de ondervleugel die steeds breder wordt.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden zetten vrouwtjes van de pruimenpage de eitjes vooral af op sleedoorn. Dit geldt ook voor de kleine sleedoornpage.

De kleine sleedoornpage was dit jaar volop te vinden in het Moezeldal. In tegenstelling tot de andere kleine pages, zag ik deze soort op verschillende bloemen nectar drinken.

Zoals je kan zien bij de kleine sleedoornpage heeft deze soort een veel smallere oranje band op de ondervleugel en in deze oranje band zit een klein blauw vlekje dat niet bij elke vlinder even zichtbaar is.

Een derde kleine page die ik tegenkwam in het Moezeldal was de wegedoornpage. Deze vlinder is wat donkerder van kleur, ook wat groter, en ook heeft hij wat minder oranje. Helemaal opvallend is de grote blauwe vlek op de ondervleugel.

Dit prachtig verse exemplaar was zijn territorium constant aan het verdedigen vanaf dezelfde plant. Verder waren er weinig wegedoornpages. Ik weet niet of ze hoog in de bomen zaten, of dat dit exemplaar één van de eerste was. Het was immers ook aan het begin van de vliegperiode van deze soort.

Binnenkort meer vlinderfoto’s gemaakt in Duitsland!

Dit bericht is geplaatst in Vlinderfotografie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.