Nieuwe vlindersoort: de Iepenpage

Alweer bijna twee jaar geleden was ik samen met mijn vriend een weekendje in Duitsland, in de deelstaat Saksen-Anhalt. Hij was daar voor zijn hobby en omdat ik met hem meeging, had ik ook mooi tijd voor mijn hobby, vlinders fotograferen! Dus in mijn eentje heb ik de (voor mij onbekende) omgeving goed verkend. Al snel ontdekte ik via Observado.org een plekje waar de Iepenpage (Satyrium w-album) meerdere keren was gezien. En aangezien ik deze soort nog nooit had gefotografeerd, stond deze soort hoog op mijn wensenlijstje.

Het was lekker weer, zonnig, 25+ graden, dus uitstekend weer om de Iepenpage te gaan spotten. En ja hoor, toen ik eenmaal op locatie was, vond ik al snel een Iepenpage. Wel ontzettend afgevlogen, maar oké, het was een Iepenpage dus ik deed mijn uiterste best om het vlindertje zo mooi mogelijk te fotograferen.

En het vlindertje bleef gelukkig ook rustig poseren. Maar na een tijdje was die het ook wel weer zat en vloog die weg. Ik besloot om verder te lopen. Ik ontdekte nog wel wat leuke Erebia’s en zag ook ontzettend veel Distelvlinders (daarover meer in een volgende blog), maar ik hoopte natuurlijk op nog een Iepenpage. Vanwege de verborgen leefwijze van deze vlinders, hoog in de bomen, moet je erg veel geluk hebben om er eentje op ooghoogte te vinden. Maar wat een geluk had ik dat weekend, want jawel, ik vond ook nog een tweede exemplaar! Deze was een stuk verser en liet zich ook van haar mooie kant zien.

Iepenpages zijn te onderscheiden van andere kleine pages vanwege de W-vormige witte streep op de achtervleugel. Zoals ik al schreef is het meestal lastig om deze soort waar te nemen vanwege de verborgen leefwijze. Zoals de naam al aanduidt is iep de waardplant, en daarnaast voeden de vlinders zich voornamelijk met honingdauw en boomsappen, maar soms dus ook met nectar van diverse kruiden en braam.

Door de uitbraak van de iepziekte in de vorige eeuw zijn veel iepen gekapt, waardoor ook de Iepenpage achteruit ging. En juist vanwege de verborgen leefwijze werd lang gedacht dat de Iepenpage was uitgestorven, totdat deze soort werd ontdekt in Heerlen. Door de zoekinspanning van vele mensen worden Iepenpages steeds vaker ontdekt op andere plaatsen in Nederland, zoals in Maastricht, Eindhoven, Tilburg, de Achterhoek en zelfs in Amsterdam!

Dit bericht is geplaatst in Vlinderfotografie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.