Steppeparelmoervlinder en andere vlinders in de Eifel

Vorig weekend was ik in de Eifel om deel te nemen aan een workshop van VlinderReizen, maar voordat deze workshop begon, besloot ik om op eigen houtje een aantal kalkgraslandjes te bezoeken in de Eifel. Het was warm en er vloog van alles, dus dit was vooral heel erg genieten en weinig fotograferen. Vooral de dambordjes waren groots vertegenwoordigd, ik denk dat ik er wel meer dan 100 heb gezien. De enige vlinders die lang genoeg bleven zitten voor een foto was dit stelletje in copula.

2016-07-09 Dambordjes 01

Een leuke vlinder die ik tegenkwam was de steppeparelmoervlinder, deze vlinder had ik nooit eerder gezien. Hij lijkt sprekend op de bosparelmoervlinder, maar het verschil zit hem in de haren van de palpen, bij de bosparelmoervlinder zijn deze haren zwart, bij het vrouwtje van de steppeparelmoervlinder zijn deze rood en bij een mannetje van de steppeparelmoervlinder zijn de haren zwart en rood. Als je goed kijkt op onderstaande foto dan zie je rode haren bij de palpen (dit is de “snuit” van de vlinder).

2016-07-09 Steppeparelmoervlinder 01

De meeste steppeparelmoervlinders hadden hun beste tijd al gehad, dat was wel goed te zijn aan deze vlinder, helemaal afgevlogen.

2016-07-09 Steppeparelmoervlinder 02

Steppeparelmoervlinders zijn met name te vinden op droge graslanden en op kalkgraslanden. De plant waarop eitjes worden afgezet zijn verschillende weegbreesoorten.

2016-07-09 Steppeparelmoervlinder 03

Naast dambordjes en steppeparelmoervlinders vlogen er ook verscheidene grote parelmoervlinders. Deze vlinders waren heel druk, maar deze vlinder wilde net even lang genoeg stil zitten voor een foto tijdens het drinken.

2016-07-09 Grote parelmoervlinder 01

Dit bericht is geplaatst in Vlinderfotografie. Bookmark de permalink.

Een reactie op Steppeparelmoervlinder en andere vlinders in de Eifel

  1. Louis schreef:

    Hoi Annika, prachtige serie heb je geschoten, moet genieten zijn, zoveel vlinders te zien!

    gr Louis