Vakantie in Frankrijk: de vlindertuin

Op de tweede regenachtige dag besloten we om een stukje rond te gaan rijden, op zoek naar mooier weer. Via Col de Grimone en het leuke dorpje Châtillon-en-Diois kwamen we uiteindelijk uit bij de Tropische vlindertuin in Die. Als je buiten geen vlinders kan kijken, dan maar binnen. En al gauw zag ik de vlinder die ik al heel lang in het echt wilde zien: de monarchvlinder!

2014-07-21 Monarchvlinder 02

De monarchvlinder is een hele bijzondere vlinder. Hij komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en het is een echte trekvlinder. Elk jaar trekt hij in drie of vier generaties vanuit Mexico naar Canada. Aan het eind van de zomer vliegt de laatste generatie, de zogenaamde supergeneratie, vanuit Canada weer terug naar Mexico. In Mexico (en ook ten westen van de Rocky Mountains in de V.S.) overwinteren de monarchvlinders als volwassen vlinder. Dit doen ze door zich in enorme aantallen te verzamelen op dezelfde bomen in het overwinteringsgebied.

Dit prachtige natuurwonder wil ik graag nog eens in het echt bewonderen, maar voorlopig moet ik het doen met de monarchvlinder uit de vlindertuin.

2014-07-21 Monarchvlinder 01

Als je meer wilt lezen over de monarchvlinder, dan staat er op Wikipedia veel informatie over de monarchvlinder. Ook de documentaires “Flight of the Butterflies” en “Great Migrations” zijn echte aanraders. Die laatste gaat niet alleen over de monarchvlinder, maar over allerlei diersoorten.

In de vlindertuin vond ik ook meerdere rupsen van de monarchvlinder. De monarchvlinder is giftig, doordat de rupsen eten van de giftige zijdeplant. De rupsen slaan dit gif op in hun lichaam, dus wanneer de rups ouder wordt, wordt hij ook giftiger.

2014-07-21 rups Monarchvlinder 01

Als de rups ouder wordt, krijgt hij ook duidelijke aanhangsels aan zijn lichaam. Deze zijn ook bedoeld om de vijand af te schrikken. En ook met zijn kleuren geeft de rups aan dat hij giftig is.

2014-07-21 rups Monarchvlinder 02          2014-07-21 rups Monarchvlinder 03

Even verderop vond ik de monarchvlinder, die samen met de kleine monarchvlinder aan het drinken was van de frederiksbloem. Op deze foto zijn ook twee kleine rupsjes zichtbaar.

2014-07-21 Monarchvlinder + Kleine Monarchvlinder 01

De kleine monarchvlinder komt oorspronkelijk voor in Afrika en het uiterste zuiden van Europa. Aan zijn gestipte lijfje kan je goed zien dat hij familie is van de monarchvlinder.

2014-07-21 Kleine Monarchvlinder 01

Wordt vervolgd 😉

Dit bericht is geplaatst in Vlinderfotografie. Bookmark de permalink.

2 reacties op Vakantie in Frankrijk: de vlindertuin

  1. Louis schreef:

    Hoi Annika, prachtige foto’s van de Vlindertuin!

    gr Louis

  2. priscilla schreef:

    Mooie fotos! wij zagen de Monarchvlinder in het echie op Tenerife in grote getale vliegen, dus idee voor volgend jaar?