Vakantie in Frankrijk: een goede vlinderdag (deel 1)

Op één van de laatste dagen van onze vakantie in Frankrijk, zijn we gaan wandelen in de omgeving van Gresse-en-Vercors. Het was mooi weer, zonnig, maar niet te warm. Gelijk al op de parkeerplaats zat een kleine ijsvogelvlinder.

2014-07-25 Kleine ijsvogelvlinder 01

En even verderop vond ik deze erebia. Erebia’s zijn vlinders die toebehoren tot de zandoogjes, al telt het geslacht Erebia zo’n 90 tot 100 soorten. Ik vind erebia’s altijd lastig te fotograferen vlinders, omdat ze erg actief zijn. En omdat ik nog weinig ervaring heb met erebia’s, vind ik het ook lastig om ze te determineren zonder een foto. Deze erebia bleef gelukkig lang zitten, omdat hij druk was met het drinken van mineralen. Dus kon ik hem fotograferen. En met behulp van de boeken determineerde ik deze vlinder als een zomererebia.

2014-07-25 Zomererebia 01

Even verderop zat er nog een erebia. Deze vlinder was ook druk met drinken, waardoor ik hem van dichtbij kon fotograferen. Het was me al gelijk duidelijk dat dit een andere erebia-soort was, het bleek een grote erebia te zijn.

2014-07-25 Boserebia 01

Even verderop was een prachtig veld waar allerlei soorten vlinders vlogen: morgenroodjes, grote parelmoervlinders, verschillende erebia’s en ook deze parelmoervlinder. Deze parelmoervlinder behoort tot het geslacht Melitaea. Dit zijn parelmoervlinders die erg veel op elkaar lijken, en daarom ook lastig van elkaar te onderscheiden zijn.

2014-07-25 Westelijke parelmoervlinder 01

Bij dit soort twijfelgevallen is het altijd raadzaam om een foto te maken van zowel de bovenkant als de onderkant. En dan is het vaak nog lastig. Ik denk dat dit een westelijke parelmoervlinder is, maar dat weet ik nog niet helemaal zeker.

2014-07-25 Westelijke parelmoervlinder 02

Eenmaal weer terug op de parkeerplaats zag ik een klein bruin vlindertje. Het vlekkenpatroon deed me sterk denken aan een bruin blauwtje.

2014-07-25 Vals bruin blauwtje 01

Maar ik vond de kleur toch wat anders dan die van een bruin blauwtje, vooral bij het lichaam is de vleugel wat blauwgroenig gekleurd. En ook in de vlucht leek zijn kleur anders.

2014-07-25 Vals bruin blauwtje 02

En toen hij weer ging zitten en zijn vleugels open deed, zag ik dat de bovenkant duidelijk anders is dan die van een bruin blauwtje. Het is namelijk een vals bruin blauwtje!

2014-07-25 Vals bruin blauwtje 03

Vervolgens zijn we naar de volgende wandelroute gegaan, waar we nog meer vlinders hebben gevonden. Die foto’s zal ik morgen op mijn website plaatsen.

Wordt vervolgd 😉

Dit bericht is geplaatst in Vlinderfotografie. Bookmark de permalink.

Een reactie op Vakantie in Frankrijk: een goede vlinderdag (deel 1)

  1. Louis schreef:

    Hoi Annika, prachtige opnames heb je weer gemaakt! wat een super vakantie hadden jullie!

    gr Louis