Vakantie in Frankrijk: vlinderen op de camping

Het is een hele tijd stil geweest op de website. Dat kwam omdat ik, samen met mijn vriend, op vakantie was in Frankrijk. En daarna was ik druk met het uitzoeken van alle foto’s. Daar ben ik nu eindelijk mee klaar en nu wil ik de foto’s graag delen via mijn website. Het zijn behoorlijk veel foto’s, dus het worden ook meerdere fotoberichten. We waren op vakantie in de Franse Alpen, op de grens tussen de streken “Vercors” en “Trièves”.

We kwamen ’s ochtends aan op de camping in Monestier-de-Clermont, na een nacht te hebben gereden, en op dat moment regende het helaas. We hebben gelijk de tent opgezet en gereed gemaakt en daarna hebben we eerst wat geslapen. Daarna was het gelukkig droog, maar nog wel bewolkt. Naast de tent zag ik gelijk een koevinkje zitten en even verderop zat een boswitje. Dat ging de goede kant op. Toen het even zonnig was, begonnen er allerlei vlinders te vliegen, vooral veel dambordjes. Daarna werd het helaas weer bewolkt en ging het ook weer regenen. Op de eerste dag werd er niet veel gevlinderd.

Maar de tweede dag begon beter. Het was droog en zonnig. We zagen voor het eerst dat we echt tussen de bergen zaten.

Monestier-de-Clermont

Ik zag mijn eerste parelmoervlinder voor deze vakantie, een knoopkruidparelmoervlinder.

2014-07-12 Knoopkruidparelmoervlinder 01

Op de camping was een jeu de boulesbaan, met daaromheen wat begroeiing. Daar vond ik deze parende dikkopjes. Ik dacht in eerste instantie dat het zwartsprietdikkopjes waren, maar toen ik de foto’s terugkeek zag ik dat het geelsprietdikkopjes waren! Tijdens het fotograferen zag ik ook een dwergdikkopje voorbij komen, maar helaas lukte het me niet om die op de foto te krijgen.

2014-07-12 Geelsprietdikkopje 01

Even verderop, net buiten de camping, lagen er wat kiezeltjes en steentjes naast de weg. Daar zagen we een blauwtje vliegen. Hij deed me eerst denken aan het boomblauwtje, totdat ik de oranje vlekjes zag. Door de lens zag ik de kleine staartjes! Mijn eerste nieuwe soort deze vakantie op de foto: het staartblauwtje!

2014-07-12 Staartblauwtje 01

In de dagen daarna ben ik nog meerdere keren op de jeu de boulesbaan gaan kijken en daar heb ik veel vlinders gezien, al waren de meeste vlinders toch wel dambordjes, bruin zandoogjes en “oranje dikkopjes”. Na een paar dagen zag ik een erg klein blauwtje die ik niet zo gauw thuis kon brengen. Door de blauwe vlekjes zag ik wel dat hij toebehoorde tot het geslacht “Plebejus”, waar ook het heideblauwtje toebehoort. Ik dacht bij mezelf: “Het zal toch geen heideblauwtje zijn?” Maar soms is het wel zo simpel.

2014-07-15 Heideblauwtje 01

Wat me duidelijk opviel was dat het heideblauwtje voorkwam in een heel ander leefgebied dan dat ik ben gewend uit Nederland. In Nederland kan je de heideblauwtjes alleen vinden in natte heidegebieden waar het heideblauwtje haar eitjes afzet op dophei. De omgeving van de camping zou ik meer typeren als schraal grasland of kalkgrasland. Naast dophei worden ook allerlei soorten vlinderbloemigen gebruikt als waardplant.

2014-07-15 Heideblauwtje 02

Wordt vervolgd 😉

Dit bericht is geplaatst in Vlinderfotografie. Bookmark de permalink.

Een reactie op Vakantie in Frankrijk: vlinderen op de camping

  1. Louis schreef:

    Hoi Annika, weer volop genoten van je prachtige foto’s!

    gr Louis