Vlinders op kleine pimpernel (in Zuid-Frankrijk)

Tijdens onze vakantie in de Cévennes (Zuid-Frankrijk) vonden we een prachtig veld met kleine pimpernellen. Dan denk je natuurlijk meteen aan het kalkgraslanddikkopje. Het vrouwtje van het kalkgraslanddikkopje zet haar eitjes af op kleine pimpernel.

          

Maar minder snel denk je aan de moerasparelmoervlinder, die in Noordwest Europa vooral voorkomt op vochtige graslanden, maar wat zuidelijker kan je deze vlinders ook tegenkomen in kalkgraslanden, die over het algemeen toch wat droger zijn.

2016-05-06 Moerasparelmoervlinder 01

          

2016-05-06 Moerasparelmoervlinder 02

In dit mooie pimpernelveld kwam ik nog een ander spikkeldikkopje tegen, maar helaas ben ik er nog steeds niet achter welke soort het is. In Frankrijk komen namelijk 14 soorten spikkeldikkopjes voor, dus het is niet zo makkelijk als in Nederland, waar we alleen de aardbeivlinder hebben. Ik twijfel dan ook tussen de (zuidelijke) aardbeivlinder (Pyrgus malvae/malvoides), het bretons spikkeldikkopje (Pyrgus armoricanus) en het aambeeldspikkeldikkopje (Pyrgus onopordi). Mocht iemand het verlossende antwoord hebben, dan hoor ik het graag!

2016-05-06 Spikkeldikkopje 01

2016-05-06 Spikkeldikkopje 02

2016-05-06 Spikkeldikkopje 03

2016-05-06 Spikkeldikkopje 05

2016-05-06 Spikkeldikkopje 04

Dit bericht is geplaatst in Vlinderfotografie. Bookmark de permalink.

5 reacties op Vlinders op kleine pimpernel (in Zuid-Frankrijk)

 1. Louis schreef:

  Hoi Annika, prachtige serie heb je weten maken! Top!

  gr Louis

  • Annika Tiane schreef:

   Hoi Louis,

   Bedankt voor je mooie compliment!

   Groetjes, Annika

 2. Gabriëlle Jager schreef:

  Hoi Annika,
  Mooie foto’s heb je gemaakt!
  Ik geloof dat het spikkeldikkopje een aardbeivlinder is, vanwege de witte vlekjes langs de vleugelrand, de min of meer kiesvormige vlekjes op de achtervleugel en ook de vierkantige vorm van de witte vlekjes in het algemeen.
  Veel vlinderplezier verder!
  Groetjes, Gabriëlle

  • Annika Tiane schreef:

   Hoi Gabriëlle,

   Dankjewel voor je reactie. Ik had al van iemand anders begrepen dat een zuidelijke aardbeivlinder ook heel aannemelijk was, aangezien ik dit spikkeldikkopje heb gezien in Zuid-Frankrijk, maar helemaal zeker weet ik het ook niet. Ik kan me wel vinden in je onderbouwing waarom het een aardbeivlinder zou kunnen zijn 🙂

   Jij ook nog veel vlinderplezier!

   Groetjes, Annika

   • Gabriëlle Jager schreef:

    Ja, dat verschil kun je niet aan het uiterlijk zien. Maar dan moet je even naar de verspreiding van beide soorten kijken.

    Groetjes,
    Gabriëlle